HomeBoekenArtikelenColumnsOnderzoekLinksBioContact

Bio

MaartenJan Hoekstra (1975) is bouwkundige en taalkundige. Hij publiceert over beide vakgebieden, maar vooral op hun snijvlak.

Na het gymnasium studeerde hij architectuur en stedebouwkunde aan de Technische Universiteit Delft (1993-1999) en neerlandistiek (master taalkunde, specialisatie etymologie) aan de Universiteit Leiden (1997-1999) en de Universiteit van Amsterdam (1999-2005).

Sinds 1999 is hij als onderzoeker en docent verbonden aan de Afdeling Stedebouw van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij is bestuurslid van de Kiliaan Stichting ter bevordering van etymologisch onderzoek en hij werkte mee aan het Etymologisch woordenboek van het Nederlands en de website etymologiebank.nl.

In 2009 verscheen zijn boek Huis, tuin en keuken. Wonen in woorden door de eeuwen heen bij Uitgeverij Atlas. In 2015 volgde Dorp, stad, land. De Lage Landen in woorden, uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact. In 2018 verdedigde hij zijn proefschrift Stedebouwkundig(e) ontwerpen in woorden.

Naast zijn werk als onderzoeker, docent en publicist is hij ook oprichter en zakelijk leider van het Amsterdamse jongerentheatergezelschap Poldertheater (structurele subsidie van de gemeente Amsterdam vanaf 2009). Met ingang van 2018 is hij gemeenteraadslid voor GroenLinks Velsen. Verder is hij actief als hoboïst, onder andere bij Blaaskwintet Niet Strijken en Salonorkest Café Noir.